LEZBİYEN SİNEMANIN ÖNCÜ İSMİ BARBARA HAMMER HAYATA VEDA ETTİ

Duyuru Listesine Geri Dön


Lezbiyen sinemanın öncü isimlerinden, hayata, aşka ve sinemaya lezbiyen ve kuir bakış açısını kattığı eserleriyle sinema tarihinde çok özel bir yere sahip yönetmen Barbara Hammer hayata veda etti.

Lezbiyen sinemanın öncü isimlerinden, hayata, aşka ve sinemaya lezbiyen ve kuir bakış açısını kattığı eserleriyle sinema tarihinde çok özel bir yere sahip yönetmen Barbara Hammer, yumurtalık kanserine karşı verdiği 13 yıllık mücadelenin ardından 79 yaşında hayata veda etti. Yaşamının son yıllarında, kendi tedavi süreçlerinden yola çıkarak ölme hakkı üzerine çalışmalar yapan Hammer, geçtiğimiz Ekim ayında New York Whitney Museum’da The Art of Dying or (Palliative Art Making in the Age of Anxiety) adlı performansını sunmuştu.

Barbara Hammer ilk filmlerini yaptığı 1970’lerin başından bu yana yüzün üzerinde video ve film çalışması gerçekleştirdi. Aralarında Dyketactics (1974), Multiple Orgasm (1976), Snow Job: The Media Hysteria of AIDS (1986), The History of the World According to a Lesbian (1988), Nitrate Kisses (1992), Welcome to this House (2015) gibi eserlerinin yer aldığı filmografisiyle toplumsal cinsiyet, cinsellik, toplum ve tarihi sorgulayan, dönüştüren Barbara Hammer kuir deneysel sinemanın beyaz erkek hakimiyetinden çıkması için yeni olasılıklar yarattı.

Barbara Hammer, 5. Pembe Hayat KuirFest programında, Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un bilinmeyen dünyasının, aşklarının, dostluklarının ve lezbiyen bir sanatçı olarak var olma mücadelesinin izlerini sürdüğü Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015) filmiyle yer almıştı.