Gerilim türüne kuir bir öpücük: Kalpteki Bıçak Mubi’de!

Duyuru Listesine Geri Dön


Kuir Gerilim türünde çekilmiş Yann Gonzalez’in yönettiği Altın Palmiye adayı Kalpteki Bıçak (Un Couteau Dans Le Coeur, 2018) çevrimiçi film platformu Mubi’de!

1970’ler estetiği, tutkulu aşklar, saplantılı katiller, bayağılığa kaçmayan bir erotizmle slasher’a göz kırpan bir cinayetler silsilesi... Filmin başkahramanı Anne, âşık olduğu kadını yeniden kazanmaya çalışırken bir yandan da oyuncularını teker teker öldüren seri katilin peşine düşen bir erotik film yönetmeni. Başroldeki Vanessa Paradis’nin müthiş performansı, olağanüstü müzikleri ve hiç düşmeyen temposuyla: Kalpteki Bıçak!
 
Geçtiğimiz sene Filmekimi kapsamında Türkiye’deki seyircisiyle buluşan, kuir gerilim türünde bir klasik olabilecek Kalpteki Bıçak, Mubi üzerinden çevrimiçi bir şekilde izlenebilecek.
 

“Gerçek, hayal ve rüya arasındaki sınırları da muğlaklaştırıyor.”

Film üzerine FilmLoverss’a yazan Sinema Yazarı Gizem Çalışır, Yann Gonzalez’in sinemada sanatının tüm ögelerine ayrı ayrı nasıl değer verdiğini kaleme aldı:
 
“Vanessa Paradis’nin etkileyici bir performansla canlandırdığı Anne karakteri bir yandan aşık olduğu kadını geri kazanmaya çalışırken bir yandan da filmlerinde yer alan oyuncuları tek tek öldüren saplantılı bir seri katilin peşine düşen erotik bir film yapımcısı. Anal Fury ve Homocidal isimli çok ses getiren erotik filmlerinde yer alan oyuncularını ucunda bıçak olan bir dildo ile öldüren katilin izini sürmeye başlayan Anne, bu süreçte, Lois’ye karşı duyduğu saplantılı aşkını da sorgulamaya başlıyor. Aklına gelen bir fikirle cinayetleri işleniş biçimlerini bozmadan sahne sahne filmleştirmeye karar veren Anne, zaman ilerledikçe katile bir adım daha yaklaşıyor. Ölüm ve aşkın kol kola gezdiği Knife + Heart; bayağılığa asla yer vermeyen erotizmi ile bastırılmış cinsel arzuların kontrolden nasıl çıkabileceğini ekrana taşırken gerçek, hayal ve rüya arasındaki sınırları da muğlaklaştırıyor.”
 

“Arzuyu içkin bir üretim faaliyeti olarak ele alıyorlar”

“Bu noktada parantez açarak bahsetmek istediğim bir detay var. İçgüdüleri cinsel içgüdü ve ölüm içgüdüsü, yani Eros ve Thanatos, olmak üzere iki temel itkiye ayıran Freud’un aksine Deleuze ve Guattari bu iki içgüdüyü aynı içkin kökene sahip olarak konumlandırır. Çünkü onlar için her iki içgüdü de arzunun kendisine aittir ve üretim karşıtlığı her daim üretime paralel olarak ortaya çıkar. Tam da bu sebeple arzudan kaynaklı ölüm içgüdüsü ile cinsel içgüdü bir arada yaşamayı sürdürürler. Freud’un Oedipus’un iki ayrı kutbu olarak ele aldığı ve düalist bir düzlemde birini diğerine zıt olarak konumlandırdığı Eros ve Thanatos’un bir aradalıklarını ortaya koyan Deleuze ve Guattari böylece arzuyu içkin bir üretim faaliyeti olarak ele alırlar. Yann Gonzalez’in Knife + Heart filminde ortaya koyduğu cinsellik ve cinayetin aynı içkin düzlemde ve bir arada arzu üretimi olarak açığa çıkması Freudyen düalist mantığın temellerini dinamitlerken Eros ve Thanatos’un arzu kökenli yapısını da açığa çıkarıyor. Zira film boyunca -cinayet silahının ucunda bıçak olan bir dildo olduğunu da düşününce- üretim karşıtlığı olarak ortaya konan ölüm içgüdüsü ve cinayet olgusu, cinsel içgüdü olan Eros’un yani üretimin yanında üretiliyor. Nitekim Anne ile Lois arasında yaşanan birtakım gerilimler ve olaylar da Eros ve Thanatos’un bir aradalığını yineliyor.”
 
Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.