19. İşçi Filmleri Festivali Başlıyor

Duyuru Listesine Geri Dön


Bu sene 19.’su gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-11 Mayıs tarihlerinde seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 19. yılını geride bırakıyor. 16 ülkeden 74 filmin gösterileceği festival sponsorsuz, yarışmasız ve ücretsiz olarak seyircilerle buluşacak. 


Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ile Anadolu yakasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Ankara’da ise gösterimler Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.


Bu sene ki afişin teması ise Filistin. Tasarımı Mahir Akkoyun’a ait olan ve festivalin Filistin konusundaki duruşunu iki boyutlu düzlemde temsil eden afiş, kefiye desenleri ile Arapçayı andıran Latin harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş.  


19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara ayağında ise, 12.Pembe Hayat KuirFest kapsamında online gösterimi gerçekleştirilen filmlerden 5 film yer alacak. 8 Mayıs 19:00’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimdeki seçkinin adı ise #YasaksaYasak. Gösterimi gerçekleştirilecek filmler ise şu şekilde:


Yaprak Döker Bir Yanımız/As Leaves in the Wind 10’’56 

Bir Dost Gibi/Two of Us 17’’36
Ters Lale/Carnations of the Other Backyard 15’’00 

Annemin Yareni/My Mother’s Girlfriend 14’’45 

Stiletto:Pembe Bir Aile Trajedisi/Stiletto:A Pink Family Tragedy 18’00 


19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin basın bülteni şöyle:


“Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 19 yaşında!


Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), 1-11 Mayıs tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 19. kez düzenlenecek olan festival, 16 ülkeden 74 filmi, yine sponsorsuz, yarışmasız ve ücretsiz olarak seyircilerle buluşturacak. Festival, dünyanın dört bir yanından başvurulan toplam 353 film arasından seçilen 46 yerli ve 28 yabancı filmi seyircilerle buluşturacak.


Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ile Anadolu yakasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Ankara’da ise gösterimler Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.


Festivalin İstanbul açılış filmi, işçi filmlerinin usta yönetmeni Ken Loach’un son filmi olan ‘Umudunu Kaybetme/The Old Oak’ olacak. Film, 2 Mayıs Perşembe akşamı Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek olan açılış gecesinde seyirci ile buluşacak.


Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Kanun Hükmü’ filmi Türkiye galasını İşçi Filmleri Festivali’nde yapacak. Film 2 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da açılış filmi olacak; 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da 2 kez gösterilecek. 3 Mayıs 2024 tarihinde filmin gösterimi sonrasında ‘Festivallerde Sansür’ üzerine bir panel-söyleşi de gerçekleşecek.


Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin retrospektifi kapsamında Ariel, Kibritçi Kız ve Cennetteki Gölgeler filmlerinin yanısıra yönetmenin son filmi ‘Sararmış Yapraklar/Fallen Leaves’ de festivalde gösterilecek.


Hüseyin Cevahir’i anlatan ‘Aşkla Sana’, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i anlatan ‘Komünist Osman’ ,‘Rodakis’i Ararken’, Tufan Şimşekcan’dan ‘Ceylin’, Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in ‘Ulysses Çevirmek’, Hırvatistan’dan ‘Ne Yapmalı?’ ve işçiler tarafından ele geçirilen bir fabrikanın hikayesini anlatan ‘İşçilerin Fabrikası’ filmleri, Sinema Emekçisi Necip Sarıcı’nın hayatını anlatan Makineler Arasında Sinema: Necip Sarıcı, Ethem Özgüven’den Hatay Akademi Orkestrası’nın öyküsünü beyaz perdeye aktaran ‘Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek’, ‘Sanatoryum’ ve ‘Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar’ gösterilecek filmlerden bazıları. Kısa filmler


‘Tarihte Yaşanmamış Olaylar’ (Ramazan Kılıç), ‘Kaç Gün Sürecek’ (Abdullah Çeper), ‘Kaçanlar’ (Deniz Cengiz), ‘Satışçının Bir Günü’ (Erinç Durlanık), ‘Salça’ (Burak Oğuz Saguner), ‘Soğuk’ (Adar Baran Değer), ‘Kruvasan’ (Aziz Alaca), ‘Sınırdaki Yıldız’ (Bêrîvan Saruhan) Kanada’dan ‘Ejder Meyvesi’ ve İran’dan ‘Solak’ kısa filmler seçkisinden bazıları.


Yapay zeka başta sanatta olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkıyor. Çok sayıda meslekte köklü değişikliklere neden olacağı beklenen yapay zeka ile sinema ilişkisi bir forum ile festival gündemine alındı. Aynalı Geçit’te 10 Mayıs 2024 saat 19:00’da yapılacak ‘Sinemada Yapay Zeka’ konulu söyleşiye konuşmacı olarak akademisyen, yazar, yönetmen Ferhat Zengin, senarist Barış Erdoğan ve yönetmen Deniz Tortum katılacaklar.


Gençlerle birlikte düzenlenecek olan "Film Makarası: Sinemacılarla Çay Saati" etkinliği, 9 Mayıs Perşembe günü saat 19:00'da Aynalı Geçit'te gerçekleştirilecek. Etkinliğe konuk sinemacı olarak çeşitli sinema ve televizyon projelerinde görüntü yönetmenliğini yapan Eyüp Boz katılacak.


İlk etabı İstanbul ve Ankara’da başlayacak festivalin İstanbul açılış gecesi 2 Mayıs saat 19:30’da Beyoğlu Sineması’nda olacak ve gecenin sunuculuğunu oyuncu Güzide Arslan yapacak. Oyuncu Menderes Samacılar’a teşekkür ve onur plaketinin verileceği gecede her yıl olduğu gibi bir set emekçisi de sahneye davet edilecek. Bu yılın set emekçisi görüntü yönetmeni Eyüp Boz. Ankara’daki açılış gecesi ise Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.


Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl bir konserle festivale renk katıyor. İBB'nin desteği ile 8 Mayıs 2024 saat: 19:30'da Cemal Reşit Rey salonunda Kardeş Türküler konseri yapılacak.


Pandemi döneminde başlatılan çevrimiçi gösterimler 7 Mayıs 2024 akşamı İFF Youtube kanalından sadece programda belirtilen saatte yapılacak.


Festivalin İstanbul ve Ankara etaplarının ardından 19. İFF, 2024 yılı sonuna kadar Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenecek.


Festival programı ve seçkisine www.iff.org.tr adresinden ulaşabilisiniz.”