34. Teddy Ödülleri Bu Yılki Sahiplerini Buldu!

Duyuru Listesine Geri Dön


Berlin Uluslararası Film Festivali’nin kuir temalı filmler için verdiği Teddy Ödülü’nün en iyi kuir film dalında bu seneki sahibi, Faraz Shariat’ın ilk uzun metrajlı filmi Futur Drei oldu.

Berlin Uluslararası Film Festivali’nin (Berlinale) LGBT+ temalı filmler için bağımsız bir jüri tarafından dağıtılan 34. Teddy Ödülleri bu seneki sahipleriyle buluştu. Bu yılki Teddy Bear’ın bu yılki sahipleri ise şöyledir: En iyi kuir film ve izleyici dalında Faraz Shariat’ın yönetmenliğinde “Futur Drei” filmi; en iyi belgesel/deneme dalında Patric Chiha’nın yönetmenliğini yaptığı “Si c'était de l'amour” filmi; en iyi kısa film dalında Agustina Comedi’nin yönetmenliğinde “Playback. Ensayo de una despedida” filmi; jüri özel ödülü dalında Tsai Ming-Liang yönetmenliğindeki “Rizi” filmi; aktivist ödülü ise Olga Baranova, Maxim Lapunov ve David Isteev’e verildi.

Faraz Shariat'ın ilk uzun metrajı, mülteci merkezinde İranlı sürgünlerin Alman doğumlu oğlu Parvis (Benjamin Radjaipour) üzerinde odaklanıyor. Shariat’ın kısmen otobiyografik-drama merkezli bu filmde Parvis’in bir ihlal sonucunda sosyal hizmete mahkûm edilmesi ve yakındaki bir mülteci gözaltı merkezinde çalışmaya başlaması anlatılıyor. Berlin’in Panorama bölümünde de gösterilen Futur Drei filmi, Teddy En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Alman web sitesi Queer.de kullanıcıları tarafından oylanan en iyi kuir filmi için izleyici dalında da ödül kazanmıştır.

Teddy En İyi Belgesel/Deneme Ödülü’nün sahibi Patric Cihiha’nın yönetmenliğini yaptığı “Si c'était de l'amour” filmi oldu. Film, Gisele Vienne’nin 90’da Viyana’daki çılgın sahnesindeki dans parçası, Crowd’un yaratım sürecinin anlatıldığı bir dans belgeselidir. Yaşam ve sahne arasındaki sınırların yavaş yavaş azaldığı bu film, birbirinden farklı kökenlere ve ufuklara sahip on beş genç dansçının işlerini ve garip, samimi ilişkilerini belgeliyor.

Teddy Jüri Özel Ödülü, Malezyalı "yavaş sinema" ustası Tsai Ming-Liang'ın Rizi filmine verildi. Orta sınıf bir adamın ve vücut masajı yapan fakir bir gencin günlük yaşamlarını anlatan bu film, bir otel odasında karşılaşmalarını ve planlanmayan duygulara doğru giden bir hikâyeye odaklanıyor. Homegreen Films tarafından dünya satışları gerçekleştirilen bu filmde, her zamanki sinematik ifade biçimlerinin ve set tasarımlarının dışında, minimalist estetiğe daha fazla önem verildiği görülür.

Tüm dünyada LGBT+’lerin devam eden mücadelesi için destek veren pek çok aktivistin çalışmalarından ve cesaretinden ilham alan Teddy Aktivist Ödülü’nün bu yılki sahibi Olga Baranova, Maxim Lapunov ve David Isteev oldu. Zor koşullar altında yaşayan ve baskıcı siyasi ve sosyal bir ortamda değişim için çalışan insanları onurlandırmayı hedefleyen aktivist ödülünün bu yılki sahiplerinin mücadelesi, David France’ın yönetmenliğinde çekilen Welcome to Chechenya belgesiyle ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bugünkü Çeçenya’da yaşanan dehşeti tüm çıplaklığıyla veren bu belgesel film, hayat kalma mücadelesinde korku ve umuda sıklıkla yer veriyor.


Teddy Ödülleri Nedir?

İlki 1987 yılında Pedro Almodovar’a verilen Teddy Ödülleri, Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) kuir temalı filmlerinin gösterildiği Panaroma adlı bölümden çıkmıştır. Ödül plaketi ise Berlinale’in Altın Ayı Ödülü’ne atıfla Oyuncak Ayı (Teddy Bear) şeklinde tasarlanmıştır. 1992 yılında resmi olarak Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında verilen Teddy Ödülleri, kuir temasını içererek toplumda daha fazla hoşgörü, dayanışma ve eşitliğe katkıda bulunan filmlere dağıtılmaya devam ediyor. Teddy Ödülü’nün bloğunda da bahsedildiği üzere (köprü) “Teddy Ödülü yalnızca kültürel öneme sahip bir ödül değildir. Eşcinseller hala dünyanın bazı yerlerinde ölüm cezasıyla tehdit edilmektedir ve Berlin gibi yerlerde bile homofobinin gücü olduğu sürece, Teddy Ödülü ayrıca siyasi bir önem ve sorumluluk taşır.”


Ayıntılı bilgi için tıklayınız.