İşçi Filmleri Festivali’nde Gösterimi Gerçekleştirilecek Kanun Hükmü Filmine Kaymakamlıktan Yasak

Duyuru Listesine Geri Dön


19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara açılışında Kuğulu Park’ta yapılması planlanan yürüyüş ve “Kanun Hükmü” filminin gösterimi yasaklandı.

Uluslararası İşçi Filmleri festivali bu yıl 19. Yaşına girdi. Festivalin Ankara ayağındaki açılış yürüyüşü için Kuğulu Park’ta toplanan festival severler ise Çankaya Valiliği’nin yasağıyla karşı karşıya kaldı. Açılış gösterim filmi olan Kanun Hükmü, Çankaya Kaymakamlığı tarafından gösterime bir saat kala yasaklandı. Sansüre gerekçe olarak ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gösterildi. Festival severler ve katılımcıların Kuğulu Park'tan Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne yürümeleri de polis tarafından engellendi. Ekipler halinde parça parça açılışın gerçekleştirileceği Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne yürüyen festival severler, açılış gecesine katıldılar.


Onur Gazdağ ve Çisil Cansu Özer sunumunda gerçekleştirilen açılış, Dedemin Bol Şalvarı’nın müzik dinletisiyle devam etti. Ardından ise festival ekibi adına konuşan Cem Bolatcan, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’nda hakları için ısrarından vazgeçmeyenlere selam gönderdi ve “İşçi Filmleri Festivali’nde 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın iradesini, direncini gösteren, bu toprakların onurlu insanları var. Hepsine selam olsun!”dedi. Sağlık Emekçileri Korosunun müzik dinletisiyle devam eden gecede, sağlık emekçileri Filistin’de yaşanan işgale dikkat çekerek Filistin’de direnenlere selam gönderdi. 


19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin açılış gecesinde, festivali destekleyen kurumlar adına, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk söz alarak, “Piyasacılıkla, diktatörlükle, gericilikle, sansürle hayatımızı yönetmeye çalışıyorlar. Bu festival aynı zamanda buna bir itirazdır. Bugün sansürle karşımıza çıkanlara yıllardır olduğu gibi dayanışmamızla, mücadelemizle ve hep birlikte cevap vermiş olduk. Bu coşkumuz, direncimiz, inancımız hiçbir zaman dinmeyecek.” dedi. 


Kanun Hükmü filminin yönetmeni Nejla Demirci, konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Konuşmasında belgesel filmlerin çekiliş amaçlarının gerçeği anlatmak olduğuna değinen yönetmen, yaratılan korku ikliminin kendi korkularından geldiğini söyleyerek “Bu filmi göstermemek, bu filmin gösterimini yasaklamak suçtur” dedi. Konuşmasının devamında getirilen usulsüz yasağı eleştiren Nejla Demirci, halkın festivallerinin engellenemeyeceğine dikkat çekerek, Kanun Hükmü filminin sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi. Nejla Demirci’nin konuşmasının ardından salonda “Sansüre hayır!” sloganı atıldı.


19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin fragmanının izlenmesinin ardından, açılış gecesi festival ekibinin sahneye çıkıp katılımcıları selamlaması ile sona erdi. 


19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara'da açılış gecesinde gösterimini yapacağı "Kanun Hükmü" belgesel gösteriminin yasaklanmasına dair açıklaması ise şu şekilde:


“19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara ayağının açılış filmi olan ve yönetmenliğini Nejla Demirci’nin gerçekleştirdiği “Kanun Hükmü” belgesel filminin gösterimi Çankaya Kaymakamlığı’nın aldığı kararla yasaklanmıştır.


“Kanun Hükmü” filminin Antalya Altın Portakal ile başlayan sansürlenme süreci bu defa Çankaya Kaymakamlığı aracılığı ile devam ettirilmek isteniyor.


19 yıldır sansürün karşısında konumlanmış bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyoruz, yönetmen Nejla Demirci’yle dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz.”