Pembe Hayat KuirFest bu yıl nerelerdeydi?

Duyuru Listesine Geri Dön


Bu sene 8.’si gerçekleştirilen Pembe Hayat KuirFest, #ÇokGüzelsinYasakMısın hashtag’iyle takipçilerini birçok şehirde film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler ve partilerle bir araya getirdi.

Bu sene 8.’si gerçekleştirilen Pembe Hayat KuirFest, #ÇokGüzelsinYasakMısın hashtag’iyle takipçilerini birçok şehirde film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler ve partilerle bir araya getirdi. Ankara Valiliği’nin süresiz yasağından dolayı açılışı ve ana ayağı 24-27 Ocak tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen KuirFest, bu sene dördüncü kez Denizli ve Mersin’i ziyaret etti. 

 

24 Ocak’ta Fransız Kültür Merkezi’nde Denizli’den iki trans mültecinin sunuculuğunda gerçekleştirilen açılış töreninde, trans yönetmen Rüzgar Buşki, bu yıl ilk kez verilen “Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü”nü trans aktris Ayta Sözeri’nin ellerinden aldı. Açılış seremonisinin ardından, açılış filmi olarak “Sevgiler, Scott” gösterildi ve filmin baş kahramanı Scott Jones ile bir söyleşi gerçekleştirildi. 8. Pembe Hayat KuirFest açılış partisi Safe Word: KuirFest, Mersin 7 Renk Korosu, Korospular, Berlin’den Gazino Neukölnn konseri ve Elif KK, Samy Winehouse ve 6zm’in unutulmaz DJ performansları ile 450 kişinin hafta sonunu erken başlattı. Açılışın ardından Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Tasarım Atölyesi ve Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde üç gün boyunca gösterimler; bunun yanında Feminist Mekan, Boysan’ın Evi ve Dramaqueer’de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

 

Film gösterimlerinin yanında, “Panel X: Ulusötesi İnterseks Aktivizmi” paneli festivalin en çok ilgi toplayan etkinliklerinden birisiydi. Entre Deux Sexes filminin ardından filmde yer alan üç interseks aktivistin de katıldığı panelde, dünyanın çeşitli yerlerinden katılımcılar intersekslerin ikili cinsiyete dayalı sistemdeki mücadelelerini ve bireysel deneyimlerini paylaştıkları bir oturum gerçekleştirdiler. 

 

Kanada, Yunanistan ve Türkiye’den  Scott Jones, Eren Keskin, Efruz Kaya, Anna Apostolelli ve Emrah Şahin’in konuk olduğu kendi bireysel ve profesyonel yaşamlarındaki deneyimlerini konuştukları “Nefret.dll Bulunamadı” panelinde ise nefret suçu ve nefret söyleminin evrensel bir sorun olduğuna dikkat çekildi. 

 

“Ğ” seçkisinde 25. yıldönümüne özel gösterimi ile Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, Fransız Kültür Merkezi’nde büyük ekrana yansıtıldı. 180 izleyicinin katıldığı gösterimin ardından filmin oyuncusu Deniz Türkali, senaristi Yıldırım Türker ve Çekil(e)meyen Sahneler filminin yönetmeni Metin Akdemir ile 1990’larda kuir sinema ve geçmişten ve bugüne kuirler üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. 

 

Performans sanatçısı Liad Hussein Kantorowicz’in, No Democracy Here (Burada Demokrasi Yok) performans-filminin ardından trans aktivist Gülkan Noir ile Politik BDSM üzerine festival kapsamında bir sohbet gerçekleştirildi. Festival kapsamında yapılan bir diğer etkinlik, Gizem Aksu’nun kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen Kuir Performans üzerine yuvarlak masa toplantısıydı. Festival, İstanbul ayağını Boysan’ın Evi’nde en iyi belgesel dalında Teddy ödüllü Bixa Travesty (Zırıl Lubunya) filmi gösterimi ile sona erdirdi.


KUİRFEST BU SENE 4. KEZ DENİZLİ VE MERSİN’DEYDİ

 

Denizli’de, Denizli İranlı LGBTİ+ Mülteciler İnisiyatifi ve Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu’nun desteğiyle YasakMısın kısa film seçkisi, Rafiki ve kÜLT seçkisinden Çözülen Diller (Tongues Untied) gösterimlerinin yanında, söyleşiler ve atölyeler de gerçekleştirildi. İranlı Mülteci LGBTİ+’lerin yoğun yaşadığı Denizli’de filmler Arapça ve Farsça altyazıyla yer aldı. Gösterim ve sohbetlerin yanı sıra, KuirFest ekibi katılımcılarla Bağlarbaşı’nda piknikte bir araya gelerek temiz hava ve gullümle güne başladı. Son olarak, festival ekibinden Çiğdem Erdöl’ün kolaylaştırıcılığında gerçekleşen drama atölyesi ile KuirFest Denizli sona erdi.

 

Mersin’de Muamma LGBTİ+ Derneği, film gösterimleri ve atölyeler için ofis ve şehirlerini KuirFest’e açtı. Rafiki, Çözülen Diller (Tongues Untied), Elektrik Beden (Corpo Eletrico) ve ÇokGüzelsin kısa film seçkileri seyircilerle buluştu. KuirFest Mersin’in son gününde Baran Ergenç beden atölyesi düzenledi. 

 

 

8 MART ODTÜ FİLM GÖSTERİMİ

ODTÜ Film Festivali kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair” filminin gösterimi sonrası festival ekibiyle söyleşi gerçekleştirildi. 

 

 

İZMİR ULUSLARARASI MÜLTECİ FİLM FESTİVALİ’NDE GÖSTERİM

Pembe Hayat KuirFest, 17-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali kapsamında LGBTİ+ Film Platformu’nda da yer alan, kuir bir mültecinin hikayesini konu alan  “Medulla Oblongata” filminin gösterimini yaptı. 

 

 

PEMBE HAYAT ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ’NDE

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ekibi festivalin Ankara ayağının son gününü Pembe Hayat KuirFest’e ayırarak yasaklara karşı dayanışmalarını gösterdiler. YasakMısın kısa film seçkileri, Madi Nullius (Terror Nullius), Elektrik Beden (Corpo Eletrico); Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filmleri ücretsiz bir şekilde izleyicilerle buluştu. 

 

 

KUİRFEST KIBRIS

Kuir Kıbrıs Derneği ve Grow Civic işbirliğiyle 14-17 Mayıs 2019 tarihlerinde KuirFest filmlerini bu sefer Kıbrıs Arabahmet Kültür Sanat Merkezi ve Mağusa Kale Pasajı’na taşıdı. 14 Mayıs’ta Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filminin gösterimiyle festivalin Kıbrıs ayağı başladı. Gacı Gibi (Hatewalk) filminin gösteriminden sonra seks işçilerinin hakları üzerine bir oturum düzenlendi. Bunların yanında KuirFest Kıbrıs’ta kısa film seçkisi ve Her Story dizisinin gösterimini gerçekleştirdi. Festivalin yanında KuirFest ekibi Kıbrıs Onur Yürüyüşü’ne de katıldı. 

 

 

KUİRFEST BERLİN: KUİR FEMİNİST İSYANKARLAR!

KuirFest, 23 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında ikinci kez Berlin’deydi. Kuir Feminist İsyankarlar temasıyla düzenlenen KuirFest Berlin’de, Ankara’daki süresiz LGBT etkinlik yasaklarına karşı, sınırları aşan ve ulusötesi dayanışmayı güçlendirme amacıyla film gösterimleri, paneller, atölyeler ve de partiler düzenlendi. Pembe Hayat KuirFest’ten Esra Özban ile Esma Akyel’in küratörlüğünü yaptığı film programı, kültürel ve coğrafi boyutlarının yanı sıra, sinemada cinsiyet ve cinselliğe dair kuir feminist bakış açılarına alan açmayı ve bunları keşfetmeyi amaçlıyor.

 

Festival direktörü Esra Özban ve festival koordinatörü Esma Akyel tarafından düzenlenen üç haftalık programda kadın, non-binary ve trans film yönetmenlerinin belgesel ve kurmaca filmleri, kısaları, internet dizileri ve de deneysel çalışmaları gösterildi. 

           

Berlin programı Soda_Jerk Sanat Kolektifi’nin Madi Nullius (Terror Nullius) filmi ile açılış yaptı. Film gösteriminin ardından Esra Özban ve The Xposed Uluslararası Kuir Film Festivali’nden Bartholomew Sammut moderatörlüğünde Soda_Jerk ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Açılış gösteriminin ardından SO36’da, Korospular, Gazino Neukölln, Şevval Kılıç, Samy Wine House ve Elif KK’ninde aralarında bulunduğu İstanbul’un en afili DJ’lerin yer aldığı partiyle KuirFest Berlin 2019’un açılışı kutlandı. 

 

 

KUİRFEST APHRODITE* – ATHENS & EPIDAURUS FESTİVAL’İNDE

8. Pembe Hayat KuirFest’ten kısa filmler Atina Festivali’ndeydi. Afrodit Platformu Atina’da yerel ve uluslararası LGBTİQ+ camiasını kuir feminist sanat temasında bir araya getirdi. Festivalin ilk gününde Demhat Aksoy’un Oda Ex filmi (Room Ex) “her* desire, her* care”; festivalin son gününde de Gizem Aksu’nun Hisler Arşivi: Radikal Şefkat (Archive of Feelings: Radical Compassion), Evi Tsiligaridou’nun Bunlar Benim Ellerim (These Are My Hands), Jay Bernard’ın Birkaç Kelam filmi (Something Said), Sinan Göknur’un Rüya’sı, Qigemu’nun Gerçeklik Fragmanı ve Michelle Fiordaliso’nun Sokaklar Bizimdir: Karachi’de Kesişen İki Hayat filmi, “her* work, her* power” kısa seçkisinde gösterilen filmlerdi. 

 

 

İSTANBUL ONUR HAFTASI

İlki 8. Pembe Hayat KuirFest’in İstanbul ayağında gerçekleştirilen “Kuir Yönetmenler Toplaşıyor” forumu ikincisini ile, İstanbul Onur Haftası kapsamında 25 Haziran’da SALT Galata’da kuir sinemacıları bir araya getirdi. Metin Akdemir ve Rüzgar Buşki’nin moderakürlüğünde gerçekleşen forumda, kuir yönetmenler arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve bir ağ oluşturmak üzerine konuşuldu. 29 Haziran’da da kuir filmlerden oluşan “Nerden Arıyorsun?” kısa film seçkisinin gösterimi yapıldı. 


KuirFest, sekizinci senesindeki yolculuğunu tamamladı. Kapanışı LGBTİ+ Film Platformu ile yapan festival, dokuzuncu senesi için hazırlıklara çoktan başladı, takip etmeyi unutmayın!