TAPA- Transformative Art Project for Activists’ten açık çağrı!

Duyuru Listesine Geri Dön


10 sanatçıyla 13 Temmuz- 26 Ağustos tarihlerinde sürmesi planlanan rezidans proje TAPA, sanatçıları yayınladığı çağrıyla başvuruya çağırdı!

2019 yılından itibaren hazırlıkları süren ve 2020 Temmuz itibariyle başlayacak 45 günlük rezidans süreçle yeni bir aşamaya geçmeyi hedefleyen TAPA- Transformative Art Project for Activists (Aktivistler için Dönüştürücü Sanat Projesi), rezidans süreçte yer almak isteyen sanatçılara dönük açık çağrı yayınladı.
Yayınladıkları açık çağrıda “Sanatımızı ve aktivizmimizi bizimle benzer motivasyonları taşıyan kişilerle güçlendirmek, alanlarımızı paylaşmak istiyoruz.” diyen proje ekibi, TAPA’nın diğer rezidans projelerden ayrılan en önemli yanının ise hak savunuculuğundan güç alan sanatçılar için tasarlanmış bir proje olmasını gösteriyor.
4 dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe) yayınlanan açık çağrının tam metnine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Süreçte Sanatçıları Neler Bekliyor?
Atölyeler
45 günlük süreç boyunca sanatçıları politik, kişisel ve sanatsal yönden güçlendirecek çeşitli atölyeler düzenlenecek. Beden, yoga, kuir sanat, sakatlık, şiddetsiz iletişim, türcülük ve diğer birçok başlıkta düzenlenecek atölyelere ek olarak, sürece dahil olacak sanatçıların da atölyeler düzenlemesi hedefleniyor.

Mekan
Planlanan rezidans süreç, Marmara Bölgesi'nde bir köyde, doğayla iç içe, kent karmaşasından kilometrelerce uzakta, yaşam ve üretim alanları ortak bir yerleşkede gerçekleşecek.
Yerleşim yerinin etrafında yer alan mağara, şelale, orman gibi doğal alanlardan sanatçılar -doğayı ve canlıları tahrip etmemek koşuluyla- özgürce faydalanabilecek.

Diğer Detaylar
Sanatçıların rezidans alanına ulaşımı, süreç boyunca konaklama ve beslenme masrafları, üretim sürecindeki materyal masrafları TAPA tarafından karşılanacaktır.
Sürecin gerçekleşeceği alanda ortak mutfak olacaktır. TAPA tarafından alınacak VEGAN ürünler ile evde kalanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. TAPA bütçesinden yapılacak tüm beslenme harcamaları VEGAN ürünlere dönük olacaktır.

Sanatçılardan ne beklenmektedir?
Sürece kabul edilen sanatçılardan proje sonunda gerçekleşecek sergi süreci için en az 1 iş üretmesi, dilerse yetkinliği olan alanda 1 atölye düzenlemesi, diğer sanatçılarla etkileşim içinde olması, dönüşüme ve gelişmeye açık olması bekleniyor.

Kimler Başvurabilir?
Projeye başvuracak sanatçıların Göç/ Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/ Beden, Türcülük/ Ekoloji temalarında üretim ve aktivizm yapıyor olması beklenmektedir. Sanatçıların aynı zamanda kolektif üretime açık, birlikte çalışma ve düşünebilmeye istekli olması da kriterler arasındadır.
Başvuruların bireysel yapılacağı proje; resim, fotoğraf, video, heykel, yerleştirme ve performans gibi güncel sanatın tüm ifade biçimlerine açıktır.
Bunlara ek olarak başvuracak sanatçıların Türkiye'de yaşıyor olması ve 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.

Nasıl başvurulur?
Projeye başvuracak sanatçıların;
Özgeçmiş, motivasyon mektubu, (varsa) portfolyo ve rezidans sürecinde gerçekleştirmeyi düşündüğü sanatsal üretime dair yazılı veya görsel içerik bilgilerini (üretimin anlatımı, malzeme bilgisi ve tahmini bütçesi) içeren başvuru dosyalarını 1 Mayıs 2020 saat 23:59'a kadar basvuru@transartact.org adresine göndermeleri beklenmektedir. Mailin konu kısmında B1- TAPA yazmalıdır. Belgelerin tamamı tek dosyanın içinde, tercihen PDF formatında olmalıdır.
*Projeye başvuran sanatçılar 13 Temmuz- 26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek rezidans sürecine tam zamanlı katılım göstereceklerini kabul etmiş olurlar.

Başvurular nasıl değerlendirilecek?
Başvurular, TAPA ekibi tarafından belirlenen temalara (Göç/ Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/ Beden, Türcülük/ Ekoloji) uygunluklarına göre gruplandırıldıktan sonra Erinç Seymen, Kevser Güler, Kültigin Kağan Akbulut ve Tuba Kocakaya’dan oluşan 4 kişilik jüri tarafından değerlendirilecek olup, rezidans programına katılmaya hak kazanan sanatçılar jüri puanlaması sonucunda belirlenecektir.

Olumlu veya olumsuz başvuru sonuçları 1 Haziran’dan önce mail adresinize iletilecektir. Kazananlar 15 Haziran günü sosyal medya üzerinden de duyurulacaktır.
 
Editöre not:
TAPA nedir: Transformative Art Project for Activists (TAPA), sanatçılar ve aktivistler tarafından aktivizmden güç alan sanatçılar için üretilmiş bir sanat projesidir.
Proje, sanat pratiğini bir aktivizm yöntemi olarak belirlemiş sanatçıları birbiriyle temas ettirmek, farklı savunuculuk alanlarından ve sanat disiplinlerinden insanları bir araya getirerek sanatın dönüştürücü etkisini arttırmak amacıyla yürütülmektedir.
Rezidans süreç olarak tasarlanan TAPA, belirlenen sürede bir arada yaşam ve üretme deneyimi yaşayacak sanatçıları politik, kişisel ve sanatsal yönden desteklerken aynı zamanda sürece dahil olan sanatçılarla da şekillenecek ve güçlenecek bir ağ olma hedefi de taşımaktadır.
TAPA, diğer birçok rezidans sürecinden farklı olarak sanatçıların bir arada yaşam pratiğini yeniden yaratmalarını amaçlar. Sanatçıların diğer sanatçıları dönüştürecek etki yaratmalarını, diğer sanatçıların etkisiyle dönüşmelerini ve dönüşüm süreçlerini sanatsal üretimlerinin odağına koymalarını bekler.

TAPA kültürlerinin etkisiyle şekillenen duygularını, fikirlerini, deneyimlerini sanatsal süreçlerine yansıtan sanatçıların; başka bir "kültür" yaratarak yeni deneyimlere ortak olması amacıyla yola çıkmıştır.

 

Röportaj ve özel haber talepleri için:
Lilith HB (Türkçe- English)
+90 539 833 88 57
lilith@transartact.org
 
Yunus Emre Demir (Türkçe)
+90 543 595 3670

emre@transartact.org

 
www.transartact.org
www.instagram.com/transartact
www.facebook.com/transartact